GÖRÜNTÜLÜ

Kurdistan’da halkın DEM’i

31 Mart yerel seçimlerinde DEM Parti Kurdistan’da 3’ü büyükşehir olmak üzere 10 il ve çok sayıda ilçe belediyesini kazandı. Kurdistan halkı kayyum rejimini sandığa gömdü.

DEM PARTİ'NİN YEREL SEÇİM ZAFERİ

AKP-MHP faşist hükümetinin kayyum politikalarıyla terör estirdiği Kurdistan’da halk bir kez daha iradesini sandıkta gösterdi. Dev Newroz kutlamalarıyla bugünün sinyalini veren halk kayyum rejimini yerle bir etti. DEM Parti toplamda 77 belediye kazandı. 

Amed’te DEM Parti, Büyükşehir Belediyesini ve 14 ilçeyi kazandı. Seçimin ilk sonuçlarına göre Erxenî, Pîran, Gêl, Çinar, Bismil, Farqîn, Licê, Pasûr ve Hêne belediyeleri DEM Parti’nin oldu. Merkez ilçelerin tümü, yani Kayapınar, Bajarê Nu, Sur ve Rezan’da da DEM Parti adayları kazandı.

Mêrdin’de de DEM Parti Büyükşehir Belediyesini büyük bir oy farkıyla alırken 6 ilçede de DEM Parti adayları Belediye Başkanlıklarını kazandı.

Kayyum politikalarının en faşizan şekilde yürütüldüğü Wan’da da seçmen AKP-MHP faşist iktidarını büyük bir tokat attı. Büyükşehir Belediyesi’nin yanı sıra şehirde 12 ilçe Rêya Armûşê, Artemêt, Tuşba, Ebex, Westan, Elbak, Payîzava,  Şax, Serav, Qelgelî, Bêgirî ve Erdîş DEM Parti’nin oldu.

Agirî’de de Merkez İlçe, Giyadîn ve Bazîd Belediyeleri DEM Parti’ye geçti. Idîr’de ise başa baş geçen bir yarışın ardından DEM Parti il belediye başkanlığını kazandı.

Mûş Belediye Başkanlığını ve Milazgir, Kop ve Gimgim ilçelerini de DEM Parti adayları kazandı.

Sêrt’te ise merkez il Belediye Başkanlığı ve Misircê ilçesini DEM Parti kazandı.

Colemerg, Êlîh ve Dersim’de de il belediye başkanlıkları DEM Parti hanesine yazıldı.

Bedlîs'de ise seçim başa baş giderken Tetwan ilçesinde ise zafer DEM Parti’nin oldu.

Riha’da ise DEM Parti altı ilçede, Wêranşar, Ceylanpınar, Hewang, Xelfetî, Bêrecûk ve Pirsûs’ta Belediye Başkanlıklarını kazandı.

Erziromda’da da Tatos, Qerayazî ve Qereyazî’da da DEM Parti adayları seçimleri kazandı.

Batıda ise DEM Parti Mersin’in Akdeniz ilçesinde de seçimleri kazandı.

BU İRADEYE HERKES SAYGI DUYMAK ZORUNDA

DEM Partinin seçim zaferinin ardından düzenlediği basın toplantısında konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, “Bu seçim sonuçları göstermiştir ki biz kazandık, iktidar kaybetti. Bu halk iradesini teslim etmedi. Kürt sorununu çözmeyen çözülür, çözüldü. Kürtlere kaybettirmeye çalışanlar ülkeyi kaybetti. Kayyım siyaseti iktidara kaybettirdi. Kürt halkı demokratik çözümden yana olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu irade, yerel demokrasi konusunda kararlıdır. Bunu bir kez daha seçimlerde vurguladı. Büyük Kürt düşmanlığı, Kürt nefreti batıda ve Kürdistan’da iktidara büyük kaybettirdi. Halkımız yenilmez olduğunu gösterdi. Bu iradeye herkes saygı duymak zorunda” dedi.

Seçimlerdeki kent uzlaşısı politikasının sonuç verdiğini belirten Bakırhan, “Kayyımlar atadılar, başaramadılar. Sahte seçmenler atadılar, yine başaramadılar” şeklinde konuştu.

KENTLERİMİZ AKP’NİN ZULMÜ VE SÖMÜRÜSÜNDEN KURTARILMIŞTIR

Bakırhan “bu seçimin kazananı Kürt halkıdır, halklarımızdır, DEM Parti’dir. Türkiye’nin emekçileri, kadınları, halkları ve inançlarıdır. Şu ana kadar ortaya çıkan manzara her türlü zorluğa ve baskıya rağmen büyük bir başarıya işaret ediyor. Kazanan yerel demokrasi talebi olmuştur, merkeziyetçi, tekçi mantık halkımız tarafından bir kez daha sandıkta mağlup edilmiştir. DEM Parti'nin seçim stratejisi başarıya ulaşmıştır. Bölge kentlerindeki kentlerde belediyeler AKP’nin zulmü ve sömürüsünden kurtarılmıştır” şeklinde konuştu.

SAVAŞ İTTİFAKI YENİLMİŞTİR, HALKLARIMIZ BİR KEZ DAHA BARIŞ DEMİŞTİR 


DEM Parti’nin Amed’deki seçim kutlamasına katılan Eş Başkan Tülay Hatimoğulları ise “31 Mart seçimlerinde JİTEM ittifakına geçit vermedik, vermeyeceğiz. Bu seçimde JİTEM ittifakı da savaş ittifakı da yenilmiştir. Kurdistan’ın kalbi Amed’de bile gelip savaş politikası anlatan o iktidarın savaşçı zihniyetini siz değerli halklarımız ters yüz ettiniz. Bir kez daha barış dediniz. Bunun için sizleri tebrik ediyoruz, canı gönülden kutluyoruz” dedi.

Kürtleri yok sayanların Kürt siyasetine savaşla, çatışmayla, kutuplaştırıcı siyasetle yanıt verenlerin bu seçimlerde bir kez daha yanıt aldıklarını belirten Hatimoğulları “Çözümsüzlüğe karşı, savaş ve çatışma dayatanlara karşı, kadınları katleden zihniyete karşı, gençleri geleceksizleştiren zihniyete karşı, halkı aç bırakanlara karşı, depremzedeyi enkaz altında bırakanlara karşı yaşamın hakkıdır, özgürlüğün hakkıdır, adaletin hakkıdır verdiğimiz mücadele. Mücadelemiz mübarek olsun değerli arkadaşlar” dedi.